Uudenkartanon kylä

Uudenkartanon kylä sijaitsee Pöytyällä (entisen Yläneen kunnan eteläosassa). Kylä sijaitsee Yläneenjoen molemmin puolin ja kyläyhdistyksen toiminta-alue kokoaa yhteen Uudenkartanon lisäksi Rannanmäen ja Korkeakosken alueet.

Uudessakartanossa on lähes 300 taloutta, ja noin 500 ympärivuotista asukasta. Lisäksi kylän alueella on kesäasutusta.

Uudenkartanon kylätoiminta on alkanut vuonna 1980, ja muutama vuosi myöhemmin perustettiin Uudenkartanon kyläyhdistys. Nykyään kyläyhdistyksellä on jäsenrekisterissään 320 jäsentä ja toimintaa järjestetään ympäri vuoden.

Yhteistyö Uudenkartanon yrittäjien kanssa on tiivistä, ja esimerkiksi 300–500 kävijää vetävä joulunavaus ja markkinat, kuten myös elokuiset yrittäjätanssit, järjestetään kyläyhdistyksen ja yrittäjien yhteistyönä.

Kyläyhdistys ylläpitää ja vuokraa talkoovoimin rakennettua Lystmettän toimintakeskusta.